top of page
vinsekt logo.png

Wat is sekt? 

Let’s talk about Sekt

Sekt is het Duitse woord voor mousserende wijn. Terroir, productiemethode, kwaliteit… het doet er allemaal niet toe. Als de wijn schuimt en uit Duitsland of Oostenrijk komt, spreken we over sekt. Alleen al in Duitsland wordt 305 miljoen liter sekt per jaar gedronken. Dat zijn 5 flessen per jaar / per Duitser. Kinderen inbegrepen. Het grootste deel van deze sekt-zee is zoet, industrieel, kitsch in een fles. Absoluut te mijden.

Ooit beter dan Champagne

En toch was Sekt ooit een luxeproduct dat champagne in de schaduw stelde. Zo werd in 1869 niet enkel een opera gecomponeerd voor de opening van het Suez-kanaal: er werd ook Sekt geschonken. Bij Vinsekt vroegen we ons af of er vandaag nog een spoor was van dat roemrijke verleden. En dat spoor vonden we. Meer nog, het is levendiger dan ooit.

 

Illuster verleden

In het begin van de 19de eeuw reisden heel wat Duitsers af naar de Franse Champagnestreek om mousserende wijn te leren maken. Sommigen bleven en stichtten er huizen zoals Bollinger, Piper-Heidsieck, Mumm, Krug. Anderen zoals George Kessler keerden terug om in Duitsland mousserende wijnen te produceren. In 1826 stichtte hij de eerste Sektkellerei in Duitsland. Die terugkeer hield steek: Duitsland biedt uitstekende omstandigheden voor de productie van lichte wijnen met hoge zuren die ideaal zijn als basis voor mousserende wijn.

Twee wereldoorlogen later bleef van de uitstekende reputatie van Duitslands mousserende wijn nog maar weinig over. Sekt was een industrieel massaproduct geworden. Buitenlandse basiswijn werd massaal aangekocht om in sneltempo ‘versekt’ te worden in grote tanks. Pas in dit laatste decennium krijgt hoogwaardige sekt terug aanzien.

Springlevende traditie

Hoog kwalitatieve sekt wordt vandaag geproduceerd door wijnhuizen met een lange traditie, maar ook steeds vaker door kleine nieuwkomers met een neus voor kwaliteit. Hoogwaardige sekt produceren is geen sinecure. Het begint bij de kwaliteitsvolle basiswijn die afkomstig moet zijn uit wijngaarden die het meest geschikt zijn voor mousserende wijn. Deze basiswijn vergist een eerste keer op vat, om daarna nog een tweede keer in de fles te vergisten.  Daar is geduld voor nodig. Sektwijnen die aan de strenge kwaliteitscriteria voldoen, blijven minstens 9 maanden tot wel 5 jaar op hun gisten rusten.

 

Sekt voorkeuren

In vergelijking met andere productieregio’s voor mousserende wijn, produceert Duitsland net als bij haar stille wijnen vaak monocépage wijnen.

Voor de productie van traditionele methode Sekt doen wijnmakers enerzijds een beroep op de klassieke ‘Champagne’ druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Sekt op basis van deze druiven ligt vaak in dezelfde lijn als Champagne. De populariteit van Pinot Blanc voor de productie van mousserende wijn zit duidelijk in de lift, in tegenstelling tot Champagne waar pinot blanc slechts een fractie vertegenwoordigt van de totale aanplant.

Dé unieke mousserende wijn uit Duitsland is zonder twijfel de Riesling sekt. Riesling staat voor hoge zuren, frisse aroma’s en voor oudering. Net als stille Rieslingwijnen is er een hele waaier aan stijlen van Riesling Sekt: van beendroge strakke wijnen tot wijnen die de riesling’s aroma’s van citrus, kruiden, bloemen en steenfruit benadrukken tot gerijpte wijnen met hoge zuren zonder dosage.

 

bottom of page