top of page
vinsekt logo.png

Regio's en producenten

Hessische Bergstrasse

​

De Hessische Bergstrasse (deelstaat Hessen) is sinds 1971 één van de 13 Duitse wijngebieden (Anbaugebiet).

Het is samen met Ahr, Sachsen en Mittelrhein één van de kleinste wijngebieden (minder dan 500 ha).

Het gebied bevindt zich ten zuiden van Darmstadt en heeft een mild klimaat dankzij de bescherming van het Odenwaldgebergte en de nabijheid van rivieren als de Rijn, Main en Neckar die als warmte reservoir dienen. Hierdoor onstaat een lang groeiseizoen, een noodzaak voor een goede rijping van riesling. Riesling is dan ook de meest aangeplante druif in de Hessische Bergstrasse.

​

GRIESEL

​

In 2013 stond in de Grieselstrasse in het centrum van Bensheim, het toenmalige wijndomein ‘Domäne Bergstrasse der Hessischen Staatsweinguter’ te koop. Kandidaat-kopers waren vooral geïnteresseerd in de vastgoedmogelijkheden van het domein. Eén kandidaat-koper – de ondernemersfamilie Streit – wilde het domein in ere herstellen. De familie stelde Niko Brandner aan als hoofdwijnmaker van het nieuwe huis ‘Griesel & Compagnie’. Niko volgde zijn wijnopleiding aan de universiteit van Neustadt en ging  in de leer bij ondermeer Volker Raumland.

​

Intussen is ‘Griesel & Co’ het uithangbord van de Hessische Bergstrasse geworden.

De filosofie van Griesel is gebaseerd op eenvoud  en zuiverheid: handmatige pluk, persing van volledige druiventrossen, spontane gisting, geen filtering van de basiswijnen noch klaring en het gebruik van sulfiet wordt tot een absoluut minimum beperkt. Nadien volgt een tweede vergisting op fles volgens de traditionele methode en rusten de wijnen 16 tot 48 maanden op hun gisten.

Het resultaat zijn frisse, intens smakende wijnen met hier en daar een hoek af.

​

​

​

Rheingau

​

Rheingau ligt ten westen van Wiesbaden. Zonder de grillen van de natuur, zou Rheingau niet geschikt zijn voor de productie van wijn van hoge kwaliteit. Ter hoogte van Wiesbaden maakt de Rijn een bocht van 90°, waardoor de hellingen aan de oever van de rivier zuid-georiënteerd zijn. Bovendien beschermt het Taunusgebergte in het noorden de Rheingau tegen koude winden. De bescherming, zuidgerichte hellingen en de bescherming tegen koude lucht maakt een lang groeiseizoen mogelijk.  Het milde in de zomer eerder warme klimaat (vijgen- en amandelbomen overleven er) kan er leiden tot een tekort aan water. Dankzij de diepe kalkrijke bodemlagen hebben de wijnstokken steeds toegang tot voldoende water. De gevarieerde bodem (gneiss, kwarsiet, loess, tertiaire sedimenten) zorgt voor duidelijke verschillen tussen de wijngaarden. Naast riesling (grootste deel van de aanplant) focust Rheingau op Pinot Noir.

​

BARTH
​

Wein- en Sektgut Barth in Eltville produceert wijn sinds het begin van de jaren ’50. In 1999 trad Barth toe tot VDP en  produceert vandaag zowel stille als mousserende wijnen. Barth was de eerste VDP wijnmaker die  Grosses Gewächs (Grand Cru) sekt op de markt bracht. Deze VDP classificatie verwijst net als in Bourgogne naar de status van de wijngaard.

​

Voor de productie van de sektwijnen gebruikt Barth druiven van hun beste wijngaarden. Wijn wordt in eerste instantie in de wijngaard gemaakt en hierbij staat bij Barth duurzame ecologische landbouw centraal.

Afhankelijk van de kwaliteit van de druiven en het gewenste eindproduct, gebruikt Barth inox vaten, grote houten fouders of klassieke barriques. Na de tweede vergisting blijven de wijnen lange tijd rusten op de dode gistcellen.

 

De stijl van de Barth wijnen varieert van frisse aperitiefwijn  tot complexe, lang gerijpte kruidige sekts die een gastronomische begeleiding vragen, veelal wijnen op basis van Riesling afkomstig van single vineyards. Barth is één van de enkele producenten van Rotsekt oftewel een sekt op basis van 100 % Pinot Noir, niet gevinifiëerd als Blanc de noirs, wel als ‘rode wijn’.

 

SCHLOSS VAUX

​

Schloss Vaux kent een lange traditie in de productie van sekt volgens de traditionele methode (klassische Flaschengärung). De Sektmanufactur werd opgericht in 1868 en verwierf al snel een reputatie van een vooraanstaand sektproducent. Schloss Vaux verhuisde naar de streek rond Metz waar het ‘Château Vaux’ verwierf. Gedurende vijftig jaar was Lorraine de uitvalsbasis van Schloss Vaux.

 

Nadat Lorraine opnieuw aan Frankrijk werd toegewezen, vestigde Schloss Vaux zich in Eltville, Rheingau. Sinds de jaren ’80 is Schloss Vaux in handen van een 60-tal aandeelhouders, allen met de ambitie om de klassieke sektproductie nieuw leven in te blazen. 

​

Het grootste deel van de sektwijnen van Schloss Vaux zijn afkomstig van Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. Daarnaast experimenteerde Schloss Vaux met succes met Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner. De dosage die Schloss Vaux toevoegt is laag voor een brut sekt en komt dus eerder in de buurt van een extra brut sekt. Het paradepaardje van het huis zijn de single vineyard wijnen die het terroir van de wijngaard sterk weergeven. Deze wijnen passen dan ook beter bij een maaltijd dan bij een aperitief. Schloss Vaux is tevens is één van de enkele producenten van Rotsekt oftewel een sekt op basis van 100 % Pinot Noir, niet gevinifiëerd als Blanc de noirs , wel als ‘rode wijn’.

​

​

 

Nahe

​

De wijngaarden in Nahe liggen op hellingen aan de oevers van de gelijknamige rivier, een zijrivier van de Rijn. Wijnbouw in Nahe gaat terug tot de Romeinse tijd. Toch werd Nahe pas in 1971 als wijnregio erkend.

Met 180 verschillende bodemtypes staat Nahe aan de top van de bodemdiversiteit  in Duitsland. Naast Riesling kent Nahe ook een belangrijke aanplant van Müller-Thurgau en Silvaner. Op de hellingen aan de benedenloop doen een aantal blauwe variëteiten zoals Dornfelder en Pinot Noir het goed.

​

BAMBERGER

​

Het familiebedrijf Bamberger Wein- und Sektgut in Meddersheim bestaat sinds de jaren ´60 en produceert naast sekt ook stille wijnen. Natuur  en dus duurzame landbouw staan voorop bij Bamberger. Bamberger laat de wijnen hun weg zoeken tussen de steile hellingen net als  grillige loop van de Nahe.

​

De sekts van Bamberger rijpen lange tijd (4 jaar en meer zoals bijvoorbeeld de Riesling TwentyFive Brut nature) op de dode gistcellen van de tweede vergisting. Bamberger produceert sekts enerzijds op basis van de pinot familie (voornamelijk Pinot Noir) en anderzijds op basis van Riesling, waarbij zeker bij deze laatste een fruitige stijl het handelsmerk van het huis is.

​

​

 

Pfalz

​

Pfalz ligt ten zuidwesten van Ludwigshafen en is na Rheinhessen de tweede grootste producent van wijn in Duitsland.  Het klimaat is mild en komt in de buurt van een Middellandse zeeklimaat. Het Haardtgebergte (verlengstuk van de Vogezen) beschermt de streek tegen regen uit het westen. De bodem is opnieuw erg gevarieerd gaande van zandsteem, leem, mergel en lichte klei  in het noorden tot zwaardere en meer vruchtbare bodems in het zuiden. Bovendien bestaat de bodem her en der uit kalksteen, graniet en leisteen. Variatie troef dus.

Riesling is ook hier de meest aangeplante druif, maar in tegenstelling tot Rheingau is de variatie aan druivensoorten veel groter: Pinot Blanc, Pinot Gris, Silvaner, Müller-Thurgau, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, …

​

REICHSRAT VON BUHL

​

Reichsrat Von Buhl in Deidesheim werd gesticht in 1849. Het klom al snel op tot een vooraanstaand wijndomein en leverde de wijn voor de opening van het Suez kanaal in 1869. Felix Mendelssohn Bartholdy en kanselier Otto von Bismarck kenden de wijnen van Von Buhl maar al te goed. Tijdens de 20ste eeuw wisselde het domein regelmatig van eigenaar. Sinds 2013 is een nieuwe ploeg aan het werk.

​

Reichsrat Von Buhl is lid van VDP en heeft wijnstokken in een aantal gerenommeerde Grosses Gewächs wijngaarden. 85 % van de aanplant is riesling aangevuld met ondermeer Pinot Noir en Pinot Blanc. De productie is voornamelijk gericht op stille wijnen, toch staat Von Buhl bovenaan de kwaliteitsladder wat de productie van sekt aangaat.

Von Buhl produceert een frisse blanc de blancs op basis van Chardonnay en Pinot Blanc en leunt hiermee aan bij de stijl uit Champagne. De rosé sekt op basis van Pinot Noir is kruidig met duidelijke tonen van rood fruit.

​

​

​

​

​

 

bottom of page